Recepten

Gerezen bladerdeeg om te verwerken tot koffiekoeken


Dit is het recept van PIVA.


Benodigdheden (voor ongeveer 20 koeken):

500 gram patisseriebloem
260 ml ijswater
30 gram verse gist
8 gram zout

25 gram kristalsuiker
50 gram roomboter
1 ei
25 gram luxeverbeteraar (bv. pisto)
300 gram toerboter (flex)


Bereidingswijze:


Bloem uitstrooien op de tafel en een kuiltje maken
Zout, suiker, roomboter en luxeverbeteraar aan de buitenkant strooien
Gist in kleine stukjes in het kuiltje en hierbij het ei voegen
Ijswater in het kuiltje gieten en gist oplossen
Beetje bij beetje de bloem toevoegen
Wanneer ongeveer de helft van de bloem is bijgevoegd, de roomboter in het deeg kneden
Verder blijven bloem toevoegen alsook de andere ingrediënten, maar zo weinig mogelijk kneden (dus ingrediënten vooral mengen)
Blijven mengen tot alle ingrediënten bij elkaar zijn opgenomen en je een compact deeg hebt.
Dit deeg verpakken in plastic folie en voor 15min in de diepvries leggen.
Ondertussen kan je de toerboter plat rollen tussen bakpapier.
Het deeg uitrollen tot een lap van 25x25 cm.
De toerboter op 1 helft leggen en de andere kant toeplooien.

Dan beginnen met het zogenaamde "toeren":
De lap uitrollen tot ongeveer 30cm breed en 2,5 à 3 keer zo lang. Dan denkbeeldig in 3 verdelen en eerst de ene kant naar binnen plooien en de andere kant hierover plooien. Dit heet 1 toer.
Opnieuw uitrollen en opplooien volgens hetzelfde principe voor de 2de toer.
Na het dichtplooien weer in plastic folie verpakken en weer 15min in de diepvries.
Hierna weer een soortgelijke "toer" geven en dit is tevens de derde en laatste toer.

Dan is je deeg klaar om te bewerken tot koffiekoeken.

* Voor een vierkante koek met banketbakkerspudding: deeg uitrollen tot 8mm dikte en een vierkant van 9x9 cm snijden. Omgedraaid op de bakplaat leggen. Na het bakken zal je deze koek opentrekken om pudding tussen te spuiten.




* Voor een chocolade broodje: deeg uitrollen tot 6mm dikte en een rechthoek van 9x12cm snijden. Aan de brede kant op 1/3de een chocolade staafje leggen en naar binnen plooien. Herhalen aan de andere kant en met de sluiting naar onder op de bakplaat leggen.



* Voor een lange rozijnenkoeken: uitrollen tot 2mm dikte, deeg denkbeeldig in 3 verdelen. In het midden banketbakkerspudding glad uitstrijken (heel dun laagje) en daarop rozijnen strooien. 1 derde toeplooien en hierop weer rozijnen en bv. kandijsuiker strooien (kaneel is ook heel lekker hierbij). Dan de andere kant  naar binnen plooien en in repen van 2cm breedte snijden.


Koffiekoeken instrijken met een losgeklopt eitje (met wat water) en op 50° in de oven zetten voor 30 à 40min tot ze gerezen zijn. Dit kan eventueel ook op kamertemperatuur, bedekt met plastic folie, maar dan duurt het wel veel langer.
Bakken aan 200° C hete lucht voor 18 à 20 min en in de laatste 5min de oven op een kier zetten.

De koeken zijn klaar als ze goudkleurig zijn en aan de onderkant ook.
Wanneer je pudding toevoegt aan de vierkante koeken, wachten tot ze volledig afgekoeld zijn, anders wordt de pudding snel zuur.
Je kan de koeken afstrijken met abrikozengelei en met vloeibare fondant (eventueel met chocolade) ter afwerking.


Er zijn nog een hoop andere mogelijkheden, maar geef me gerust een seintje als je een bepaalde koek in gedachten hebt en dan wil ik gerust helpen!


Milk and Butter Sponge Cake (met dank aan Karen Anne Cakes)

Benodigdheden (voor een ronde vorm van 20cm):
310 gram gewone suiker
190 gram ei (ongeveer 4 medium eieren)
60 gram eigeel (van 2 eieren ongeveer)
4 gram zout
60 gram roomboter (ongezouten)
125 gram volle melk (eventueel smaakmakers toevoegen, bv. vanille, citroenrasp, mokka-essence etc.)
215 gram patisserie bloem
30 gram maizena
8 gram bakpoeder
Bereidingswijze:
Verwarm de melk in een pannetje en roer de boter hierdoor tot ze gesmolten is - dit mengsel laat je nu gewoon staan. 

Doe de volledige eieren en het eigeel in een vuurvaste kom samen met het zout om au-bain marie te verwarmen tot 43°C. Terwijl voeg je de suiker in delen toe. Blijven roeren tot het suiker/eimengsel de goede temperatuur heeft. Dit mengsel mix je dan op hoge snelheid voor minstens 10 to 15 minuten.
Meng de rest van de droge ingredienten door elkaar. Deze zeef je in 3 delen door het gemixte ei/suikermengsel. Gebruik een spatel zodat je mengsel niet inzakt. 
Daarna spatel je in 3 delen de nog warme melk met de boter erdoor.
Het beslag meteen in een vorm gieten (20cm doorsnede).
Bakwijze:
In de hetelucht oven de temperatuur eerst op 140° voor 10min, dan op 150° voor 10min, dan op 160° tot de cake gaar is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten