Boeken"Een leven vol Taart" is de opvolger van "Een jaar vol taart", op de kop af een jaar later uitgebracht dan haar oudere zusje. Het belooft dan ook om zelf feestelijke taarten te kunnen creëren voor bijzondere momenten in ieders leven. En is het niet voor een mijlpaal uit je eigen leven, dan is het wel om je vrienden, buren of familie te verrassen met een creatief, eigengemaakt cadeau. Klinkt als een plan!

Wendy vertelt in haar voorwoord dat ze iedereen aan het "taarten" wil krijgen met behulp van haar boek, zowel de beginners als de doorwinterde taartendecorateurs. Bij het doorbladeren van het boek kan je op het eerste zicht wel denken dat het onmogelijk is, maar je zal snel merken dat aan elke taart een aantal pagina's gewijd werden om stap-voor-stap uit te leggen hoe je tot het resultaat kan komen. Je kan dan denken: "Wendy heeft makkelijk praten. Ze is al jaren taarten aan het bedenken en versieren, maar mij lukt het nooit!". Maar ik kan je zeggen, Wendy kan je precies uitleggen hoe het moet en je vat meteen wat ze bedoelt. Ik mocht onlangs een workshop van haar volgen (boetseren van een zomertafereel) en sindsdien gaat het boetseren van poppetjes echt een stuk beter. Deze zelfde manier van onderricht vind je ook weer terug in het boek.

Het boek begint met een hoop nuttige informatie voorafgaand aan het eigenlijke bakken van de taart. Termen en technieken, de te gebruiken materialen voor bakken en een duidelijke uitleg over de basis van vullen, bekleden en stapelen. Het boek bevat geen recepten voor cakes of vullingen omdat - zoals Wendy terecht opmerkt - er al heel wat bakboeken bestaan met goeie recepten voor de lekkere basis van taarten.

Dan omschrijft elk hoofdstuk een apart project dat in zijn geheel kan gemaakt worden om een mijlpaal te vieren, beginnende bij de geboorte van een kind, over belangrijke stappen in het leven van je kinderen (zoals bijvoorbeeld leren zwemmen of een Sweet Sixteen) tot verloving, trouwen, en ja, ook een scheiding. Maar niets belet je om inspiratie te halen voor volledig andere taarten of decoraties te combineren tot een ander geheel. En daar leent dit boek zich ook heel gemakkelijk toe. Een poppetje boetseren met een ander thema in het achterhoofd, bepaalde technieken voor bloempjes of ornamenten toepassen, andere kleurencombinaties… Het kan allemaal. Ook omdat Wendy elk decoratief element apart uitlegt en zelfs tips geeft over hoe je iets op een net andere manier kan doen om een compleet nieuw resultaat te krijgen.

Ook leuk is dat Wendy bij elk hoofdstuk wat vertelt over haar persoonlijke ervaringen. En ja, zo lijkt het net of ze naast je op de bank zit om gezellig te keuvelen over verleden, heden en toekomst.
Verder vind je in het boek ook her en der ballonnetjes met steengoeie tips om bepaalde problemen op te lossen die, geef toe, elke taartendecorateur vroeg of laat wel tegenkomt. Ze weet écht waarover ze het heeft!
Helemaal achteraan vind je nog nuttige adressen van winkeltjes in Nederland en België waar je alle decoratiematerialen kan vinden. Je kan het zo gek niet bedenken, of er bestaat een uitsteker of mold voor, maar het is fijn om te zien dat voor de projecten in het boek je voornamelijk de basismaterialen nodig hebt. Het hoeft dus allemaal niet zo duur te zijn.
De vormgeving van het boek is retro en vrouwelijk en daarmee laat Wendy ook een andere kant van zichzelf zien. Leuke jurkjes in 50's stijl komen ook aan bod; Wendy is ook een Topvintage-lover!

Kortom, in "Een leven vol Taart" worden verschillende projecten op een duidelijke manier uitgelegd en zo worden de lezers aangezet om creatief aan het werk te gaan. Met dit boek kan je eenieder verrassen met je mooie creaties en hoef je nooit om een cadeau verlegen te zitten. Want wat is er leuker dan iets zelfgemaakt met trots te kunnen afgeven!

Titel: Een leven vol Taart! Maak zelf feestelijke taarten voor bijzondere momenten.
Auteur: Wendy Schlagwein
Fotografie: Maarten Brunsveld, Brunsveldfotografie.nl
Uitgeverij: Terra Lannoo B.V.
Jaar: 2012
Collatie: 144 pp. – ill.
ISBN: 978-90-8989-518-9
Kwalitatieve beoordeling: *****
Moeilijkheidsgraad: II-III

Geen opmerkingen:

Een reactie posten